We czwartek 29 lutego br. odbyła się drugą runda negocjacji Solidarności Służby Więziennej w sprawie realizacji waloryzacji wynagrodzeń funkcjonariuszy Służby Więziennej. Strona związkowa wypracowała porozumienie płacowe, które reguluje w ściśle określony sposób waloryzację w 2024 roku.

Od początku bylyśmy zwolennikami procentowej regulacji, ponieważ od wielu lat obserwujemy postępujące spłaszczenie wynagrodzeń w Służbie Więziennej. Negocjacje były o tyle trudne, że drugi partner społeczny, uparła się na kwotową regulację, wszystkim po równo. Co w naszej ocenie w dłuższej perspektywie pogłębiało by wspomniane spłaszczenie, co jest szkodliwe dla funkcjonariuszy i całej formacji – mówi w rozmowie z portalem Tysol.pl Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Służby Więziennej NSZZ Solidarność, Andrzej Kołodziejski.

Całość artykułu : https://www.tysol.pl/a118266-sukces-s-sluzby-wieziennej-jest-porozumienie-placowe-na-2024-rok