W pierwszą rocznicę tragicznej śmierci Naszej koleżanki śp. Bogumiły Bieniek-Pasierb Rada Krajowej Sekcji Służby Więziennej NSZZ ?Solidarność? oddaje hołd Jej pamięci.

W dniu 22 lutego 2022 roku pełniąc służbę na stanowisku psychologa działu penitencjarnego w Zakładzie Karnym w Rzeszowie, nasza Koleżanka została bestialsko zamordowana w trakcie udzielania pomocy psychologicznej osobie odbywającej karę pozbawienia wolności, wypełniając z pełnym zaangażowaniem misję zawartą w Rocie Ślubowania, którą każdy funkcjonariusz składa rozpoczynając służbę w Służbie Więziennej.

Tragedia ta uderzyła w całe nasze środowisko, dając wyraz tego jak trudna i ofiarna jest nasza Służba.

Od tego czasu – data 22. lutego ma dla nas wymiar symboliczny. Naszym wspólnym celem jest godne upamiętnienie naszej Koleżanki, która stała się ofiarą tej wielkiej tragedii, a za nasz obowiązek stawiamy sobie zadanie niedopuszczenia by taka sytuacja powtórzyła się kiedykolwiek

w przyszłości.

Nikt z nas nie jest wstanie wyobrazić sobie bólu i straty, którą poniosła Rodzina śp. Bogusi, a także Jej Przyjaciele i załoga Zakładu Karnego

w Rzeszowie.

Obowiązkiem Nas wszystkich jest nie dopuszczanie do sytuacji, kiedy po raz kolejny bezpieczeństwo funkcjonariuszy i pracowników Służby Więziennej było zaniedbane w imię wygód osadzonych, statystyk czy problemów kadrowych.

Cześć Jej pamięci.